Ajankohtaista


Tervehdys Hyvä lukija!

Tämän ”Ajankohtaista”-otsikon alle kirjoitan politiikan osalta kommentteja päiväkirjamaisesti. Tarkoitus on laittaa ylös niitä politiikan uutisia, joissa olen mukana ja lyhyitä kirjoituksia niistä päätöksistä ja kokouksista, joissa olen ollut mukana. Tarkoitus on tehdä valtuusto/aluevaltuustotyöstäni ja niihin liittyvistä prosesseista läpinäkyvämpiä ja tuon esiin omia näkemyksiäni käsitellyistä asioista, jos minulla on niistä oma mielipide. Toivottavasti tämä avaa teille valtuuston työtä ja näkemyksiäni teille.

18.2.2022

Yle Uutiset Häme | Yle Uutiset Häme 16.2.2022
Harjun terveyden huippuluvut epäilyttävät päättäjiä – asukkaat kertovat huonoista kokemuksista poliitikoille.

https://areena.yle.fi/1-50966944?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share

Petteri Orpon ylistämä Harjun terveys kertoi huippuhyvistä tuloksista – paikallispoliitikot epäilevät lukujen luotettavuutta

https://yle.fi/uutiset/3-12321478?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

19.2.2022

https://www.ess.fi/paikalliset/4483615

Tänään 19.2.2022 Etelä-Suomen Sanomissa uutisoitiin lehtiversiossa otsikolla ”Uuden Sote-hallinnon paikoista syntyi sopu”. Omasta puolestani totean, että olen Perussuomalaisten Päijät-hämeen hyvinvointialueen sote-hallinnon luottamuspaikkaneuvottelijoiden työhön erittäin tyytyväinen. Kiitos heille! Saimme kaikkiin lautakuntiin kaksi paikkaa ja valtuuston 2. varapuheenjohtajan paikka. Tämä valtuuston varapuheenjohtajan paikka on sikäli merkittävä, että varapuheenjohtajalla on hallituksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, vaikka äänioikeutta ei olekaan. Hallitukseen saimme yhden paikan. Toisen paikan menetimme johtuen vasemmistoliiton ja vihreiden tekemän teknisen vaaliliiton vuoksi. Vaalitulostamme peilaten voin kuitenkin todeta, että neuvottelutulos on puolueemme kannalta reilu ja oikeasuhtainen. Tehdään näillä eväillä mahdollisimman hyvää työtä ja seuraavissa vaaleissa pyrimme parempaan tulokseen.

Aluevaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran ja korosti omaa valtaansa – ”Päätösvallan pitää ulottua yksityistämisiin ja Harjun terveyden kaltaisiin asioihin” | Päijät-Häme | Etelä-Suomen Sanomat (ess.fi)

Koimme 7.3.2022 historiaa, sillä Päijät-Hämeen aluevaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran Lahden Sibeliustalolla ja nimesi luottamushenkilöt eri toimielimiin. Luottamushenkilöiden asettelu muodostui haasteelliseksi monestakin syystä. Yksi tärkeimmistä oli jääviys joko työpaikan tai muiden luottamustoimien vuoksi. Jonkin verran ponnistelua vaati myös sukupuolikiintiön noudattaminen, mutta sen osuus ei ollut Perussuomalaisten osalta suuri. Liitän tähän alle Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Perussuomalaisten valtuutettujen ja varavaltuutettujen nimet ja heidän luottamustoimensa. Itselleni sain hallituspaikan ja toimin lisäksi aluevaltuustoryhmäni (ps) puheenjohtajana. Yhteistyötä puolueiden välillä pääsen tekemään lähiaikoina perustettavassa työryhmässä, jossa jäseninä ovat kunkin puolueen valtuustoryhmän puheenjohtajat.

 Päijät-HämeLuottamustehtäväKotikunta  
Aluevaltuutetut   
Jyrki Joensuu-Aluevaltuuston 2.vpjHollola  
Ville-Veikko Elomaa[email protected]-Aluehallituksen jäsenLahti  
Mira Nieminen-Turvallisuus ja varautuminen ltk jäsen
-Suhteellisten vaalien ltk varajäsen
Lahti  
Rami Lehto-AluevaltuutettuLahti  
Saija Granlund-Tarkastuslautakunta jäsenLahti  
Tuomas Sorsa-Tarkastuslautakunta jäsen
-Suhteellisten vaalien ltk jäsen
Lahti  
Sari Sikkilä-Hyte ltk jäsenOrimattila  
Jari Ronkainen-AluevaltuutettuHollola  
Tuija Saloranta-Asiakas- ja osallisuus ltk jäsenLahti  
Aki Markkola-Hyte ltk jäsenHollola  
   
Varat   
Varavaltuutetut   
Jarmo Ruuth-Turvallisuus ja varautuminen ltk jäsen
-Aluehallituksen varajäsen
Heinola  
Johanna Ekman-Yksilöjaoston jäsen
-Hyte-ltk varajäsen
Orimattila  
Satu Segersven-Turvallisuus ja varautuminen ltk varajäsen
-Asiakas- ja osallisuus ltk varajäsen
Hollola  
Tommi Hykkyrä-Asiakas- ja osallisuus ltk jäsenOrimattila  
Petri Palo-Turvallisuus ja varautuminen ltk varajäsen
-Hyte ltk varajäsen
Hollola  
Harri Salonen-Tarkastuslautakunnan varajäsenHeinola  
Jorma Ratia-Vara-aluevaltuutettuLahti  
Hannu Kaasinen-Vara-aluevaltuutettuLahti  
Maarit Tuomi-Tarkastuslautakunnan varajäsenLahti  
Mikko Rautkoski-Asiakas ja osallisuus ltk varajäsen
-Yksilöjaoston varajäsen
Heinola  
      

Valtuutettujen ja varavaltuutettujen ulkopuolelta on valittu lisäksi Merja Ilmoniemi (Lahti) aluevaalilautakuntaan.

18.3.2022

Ensimmäinen aluehallituksen kokous pidettiin 14.3.2022. Kokous venähti kokonaisuudessaan lähes kuusituntiseksi.

https://www.ess.fi/paikalliset/4513176

Aluehallituksen kokouksen jälkeen ehti piipahtaa kotona ja ilta meni Lahden kaupungin valtuuston kokouksessa ja ”yllättäen” tämäkin kokous jatkui klo 22.00 saakka. Valtuuston kokouksen aloitimme hiljaisella hetkellä Ukrainan ja Venäjän välisen sodan vuoksi. Valtuuston kokouksessa kävimme läpi kaava-asioita ja vihervasemmisto oli tehnyt useita muutosehdotuksia Lahden Strategiaan. Näillä muutosehdotuksilla oli mielestäni varsin minimaalinen merkitys kokonaisuuteen, eivätkä ne menestyneetkään äänestyksissä. Keskustelua kävimme linja-autoaseman katoksen laajentamisesta. Se katsottiin tässä vaiheessa liian kalliiksi ja osin tarpeettomaksi projektiksi.

Ensi viikolla jatkuvat koulutukset eli maanantaina 21.3.2022 menee päivä Sibeliustalolla aluehallinnon koulutuksessa koskien strategista suunnittelua. Olen myös aloittanut HHJ-kurssin eli Hyväksytty Hallituksen Jäsen-kurssin. Tarkoitus olisi suorittaa kevään aikana myös puheenjohtajakurssi tähän liittyen ja mahdollisuuksieni mukaan pyrin suorittamaan tämän vuoden puolella HHJ-tutkinnon.

30.3.2022

https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4526985

https://www.ess.fi/paikalliset/4528108

Työterveys Wellamon myynti on kirvoittanut paljon mielipiteitä ja poliittinen kenttä on jakautunut. Tässä mielipidekirjoituksessa halusimme korostaa, että Wellamolla on erinomainen paikka omistusverkossa, joka hyödyttää kuntia ja kuntien veronmaksajia. Wellamon myynti on menossa käsittelyyn Lahden Kaupungin hallitukseen 4.4.2022. Äänestystulos ratkaisee Wellamon kohtalon. Mikäli yhtiö saa jatkaa nykyisellään ja tytäryhtiö aloittaa toiminnan, avaan aihetta poliittiselta ja taloudelliselta kannalta jatkossa tällä palstalla tarkemmin.

30.3.2022

https://www.ess.fi/paikalliset/4529655

Aluevaltuuston kokouksessa 28.3.2022 käytiin keskustelua ja äänestettiin aluehallituksen puheenjohtajan palkkioista. Tällä hetkellä puheenjohtajan tehtävä on katsottu puolipäiväiseksi, josta vuosikorvaus jää 30 000,- euroon. Ennen vaaleja tehdyissä neuvotteluissa perussuomalaiset olivat kannanotoissaan järjestelmällisesti vastustaneet suuria palkkioita, jonka vuoksi myös aluevaltuuston kokouksessa ryhmäydyimme SDP:n esityksen kannalle. Tässä suhteessa pidimme linjamme samana emmekä muuttaneet kantojamme. Ikävän sivumaun äänestykseen teki se, että tässä vaiheessa asioista päätettäessä palkkioiden maksu vääjäämättä henkilöityy eikä se ole tarkoitus. Puheenjohtajana Kristiina Hämäläinen (kok) ansaitsee tuen ja kannustuksen. Kyse ei meillä perussuomalaisilla ollutkaan henkilöön, vaan asiaan kohdistuva. Toki voidaan miettiä, olisiko alun perin luottamustehtävä vaativuudessaan pitänyt katsoa täysipäiväiseksi ja siten vuosipalkkio olisi ollut 60 000,- eur ja olisiko silloin enää ollut tarvetta kokouspalkkioille?

Erillinen filosofinen oma ajatukseni on koko luottamushenkilöiden palkkiorakenne. Onko palkkiorakenne nykyisellään sellainen, että se houkuttelee tärkeisiin luottamustehtäviin riittävän kattavasti koko yhteiskunnan kaikki kerrokset? Suosiiko palkkiorakenne matalapalkkaisten aktiivisuutta politiikassa ja lamaa keskiluokan tai ylemmän keskiluokan poliittiset mahdollisuudet? Ovatko luottamustehtävät tietyillä paikoilla luonteeltaan riittävästi kompensoitu? Hyvin äveriäät henkilöt, joille taas palkkatulo ei ole itseisarvo, voivat niinikään olla aktiivisia. Täten keskiluokka, se veronmaksajien tuki- ja selkäranka, saattaa jäädä politiikan kentällä aliedustetuksi. Haittaako korvausjärjestelmä demokratian toteutumista? Nämä kysymykset ovat pohdintaa, eivätkä sisällä vastauksia. Tälle saralle toki soisin laajempaakin keskustelua.

13.4.2022

https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4548162

https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4541703

Työterveys Wellamo Oy on palvellut omistajiaan vuosia. Laskelmien mukaan (verrattuna erään yksityisen aseman hintoihin) Työterveys Wellamo Oy on säästänyt rahaa vajaan miljoonan euroa vuodessa omistajilleen esim. vuonna 2021. Työterveys on ennaltaehkäisevää toimintaa, joka ei automaattisesti sisällä sairaanhoitoa, ellei sitä työnantaja ole erikseen ostanut. Työterveys on lakisääteistä. Olen vaalilupauksessani sanonut, että pyrin edistämään pienen ja keskisuuren yrittäjän elämää, jota mm. Wellamon edullinen lakisääteinen työterveys osaltaan tarjoaisi. Työterveysalalla terve kilpailu on katoamassa suurten, jopa globaalien, yritysten valloittaessa markkinoita. On surullista todeta verorahojen valuvan globaalien terveysalan yritysten toimesta rajojemme ulkopuolelle.

https://www.ess.fi/paikalliset/4566043

Työterveys Wellamo Oy äänestetttiin Lahden kaupungin valtuuston kokouksessa myytäväksi. Itse jääväsin itseni, koska olen toiminut hallituksen puheenjohtajana tässä yrityksessä. Äänestys meni yllättävän tiukalle, vain kahden valtuutetun ääni käytännössä ratkaisi päätöksen. Pahoittelen lopputulemaa. Hallituksen puheenjohtajana en kuitenkaan syvemmin asiaa lähde tässä vaiheessa puimaan. Koen silti, että tämä oli Lahtelaiselle veronmaksajalle pitkässä juoksussa kallis päätös.

26.5.2022 Valoa pimeyteen!!

Lahdessa tuli samaan aikaan kaksi uutista, jotka tasapainottavat toisiaan. Suru-uutinen Kymiringin osalta, joka peruutti nyt kolmannen kerran kisansa ja tällä kertaa ”omasta” syystään. Rata ei kaikkien näiden vuosien jälkeen ole edelleenkään valmis. Lahtelaisia tämä suru-uutinen koskettaa sikäli, että Lahtelaisten varoja on tässä projektissa välillisesti kiinni LahtiEventsin kautta. Minusta oiva esimerkki siitä, ettei verorahoilla edes välillisesti pidä lähteä riskisijoituksiin mukaan. Moottoriurheilu on tunnetusti näillä leveyspiireillä eritoten vaikeasti kannattava yritysmuoto.

https://www.ess.fi/paikalliset/4629103

https://www.ess.fi/paikalliset/4628651

Valoa tunnelin päähän syttyi kirkkaasti 23.5.2022, kun saimme valtuustossa ja median välityksellä tietää, että Fazer perustaa makeistehtaan Lahteen. Tämä projekti tulee aikanaan työllistämään jopa muutama tuhat ihmistä välillisesti parhaimmillaan. Lahtelaiseen korkeaan työttömyysasteeseen tällä on toivottavasti korjaava vaikutus ja saamme sitä kautta negatiivista talouskehitystä oikaistua.

https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/4627291

https://www.ess.fi/paikalliset/4682879

PERUSSUOMALAISET                                                                     Lahti 19.6.2022

Päijät-Hämeen aluevaltuustoryhmä

Perussuomalaisten Päijät-Hämeen aluevaltuustoryhmän kannanotto.

Perussuomalaiset luopuvat aluevaltuustoryhmänsä tukirahasta

Ryhmälle myönnetty 40 000 rahasumma siirtyy hyvinvointityöhön

PS-ALUEVALTUUSTORYHMÄ. Päijät-Hämeen aluevaltuusto on varannut valtion talousarvion lisämäärärahan mukaisesti 287 500 euroa aluevaltuustoryhmien tukemiseen vuodelle 2022. Tätä käyttöaikaa on pidennetty loppuvuoteen 2023. Perussuomalaisten Päijät-Hämeen aluevaltuustoryhmä ei ota vastaan omaa osuuttaan varoista, eli noin 40 000 euroa, vaan nämä rahavarat siirtyvät Päijät-Hämeen hyvinvointialueen käyttöön.

Ryhmäraha on tarkoitettu hyvinvointialueen poliittiseen toimintaan, kuten aluevaltuustoryhmän oman sihteerin palkkaamiseen. Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä haluaa sanoa itsensä irti ylisuureksi kasvaneesta ryhmärahasta, josta ryhmän mielestä heijastuu hyvävelijärjestelmän sulle-mulle -ajattelu.

Ryhmä ei keksinyt mielestään järjellistä käyttöä varatulle rahasummalle. Ryhmä katsoi tuon rahan hyödyttävän enemmän hyvinvointialuetta, jonka hyväksi perussuomalaisten ryhmä luopuu osuudestaan. Ryhmä toivoo muiden poliittisten ryhmien avoimesti ja läpinäkyvästi tuovan julkisuudessa esiin sen, mihin rahat tulevat käytännössä käytetyiksi.

https://www.ess.fi/paikalliset/4682879

https://www.ess.fi/paikalliset/4682879